kapkowski
Administrator

Dołączył: 31 Sty 2007 Posty: 42
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Nie 10:01, 15 Kwi 2007 Temat postu: potrawy na wielkanoc |
|
|
Sałata lodowa czerwoną fasolą
Sałata lodawa doskonale samkuje e składnikami kojarzącymi się kuchnią meksykańską - czerwoną fasolą, papryką, kukurydzą
czas: 15 minut
ilosc porcji: 6
skladniki: 1 główka sałaty lodowej
po 1 puszce kukurydzy i czerwonej fasoli
mały słoik (250 ml) konserwowej papryki
1 duża czerwona cebula
po 3 łyżki oliwy i octu winnego
sól, pieprz, suszony tymianek
przyrzadzanie: Sałatę umyć, usunąć zniszczone liście. Cienko poszatkować. Paprykę, kukurydzę, fasolę odsąc yć. Paprykę pokroić w cienkie paski, cebulę w kostkę. Z oliwy, octu winnego przygotować sos, który następnie posolić. Wymieszane składniki polać sosem, oprós yć pieprzem i tymiankiem. Wymieszać. Podawać schłodzone.
komentarze
10 z10 zobacz wszystkiezobacz wszystkie
milo poprę opinie Marty. Da sie zjeść w zachwyt smakowy to ja nie wpadłem.
marta smaczne, bez rewelacji i fajerwerków
mania jest super lodowa i mniam mniam KUL
mietek ewka próbuj przez o kreską lepiej smakuje
ewka11 będe prubować  
Joane a ja wlasnie bede probowala!  
grubasek super
stryga60 robilam. bardzo dobre. dzieki a przepis.
strzyga60 robilam bardzo dobre. dzieki a przepis.
agusia bardzo tani przepis super
wyswietlono 10 z10 zobacz wszystkiezobacz wszystkie
dodaj komentarz
twój nick:
twoja opinia:
Sałata lodowa czerwoną fasolą
Pizza cztery pory roku
Dla każdego coś dobrego - czyli pizza różnymi składnikami na czterech kawałkach
czas: max. 2,5 godz. -  żnie od wariantu
ilosc porcji: 2
skladniki: 200 g mozzarelli (patrz także składniki ciasta i sosu)
4 serca karczochów
mała czerwona papryka
5 - 6 filecików anchois
2 łyżki odsączonych kaparów
1 duży pomidor
pół krążka sera camembert
1 cebula
4 łyżki drylowanych czarnych oliwek
3 łyżki oliwy oliwek
przyrzadzanie: Na cieście CIENKIM lub PUSZYSTYM rozprowadzić SOS POMIDOROWY. W przypadku obu rodzajów placków posypać rozdrobnionym serem mozzarella. Na poszczególnych ćwiatrach ciasta rozkładąc składniaki: na jednej serca karczochów, na drugiej pokrojone fileciki anchois oraz połowę kaparów, na kolejnej paski papryki i pólplasterki cebuli oraz resztę kaparów, a na ostatniej kawałki sera camembert na przemian plastrami pomidorów. Na całej pizzy równomiernie rozłożyć czarne oliwki. Zapiekać ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni.
uwagi: Składniki można zmieniać w  żności od upodobań.
komentarze
olka mniammmmmmmmmmmm mniammmmmmmmmmmm...
kusia jest mniam co jak ją zaczne jeść to niemoge przestać                                                     
dzelu$ jest spox przyda mi sie
wyswietlono 3 3
dodaj komentarz
twój nick:
twoja opinia:
Pizza cztery pory roku
Warzywa zapiekane ricottą
Wiosenne warzywa ugotowane na parze doskonale smakują zapiekane w delikatnym serze ricotta
czas: 70
ilosc porcji: 4
skladniki:
1 kalafior
pęczek młodej marchwi
6 - 8 małych ziemniaków
250 g fasolki szparagowej
1 pęczek dymki
250 g sera ricotta
1 jajo
2 ąbki czosnku
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
przyrzadzanie: Warzywa dokładnie umyć, oczyścić, marchew, ziemniaki, fasolkę obrać. Kalafior podzielić na różyczki, marchewkę na 2 cm kawałki. Następnie wszystkie a wyjątkiem dymki ugotować na parze. Gdy są już prawie miękkie, odcedzić. Ser ricotta wymieszać rozmąconym jajkiem, przyprawami, przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Warzywa ułożyć w natłuszczonej formie do zapiekanek, posypać kawałkami dymki i posiekanego szczypioru. Na wierzchu ułożyć masę serową. Wstawić do piekarnika i zapiekać przez ok. 20 minut w temperaturze 200 stopni.
dodaj komentarz
twój nick:
twoja opinia:
Warzywa zapiekane ricottą
Szpinak zapiekany fetą
Znakomita zapiekanka e świeżego szpinaku, sera feta oraz greckiego ciasta filo
czas:
ilosc porcji: 6
skladniki: 1 kg świeżego szpinaku
1 cebula
3 jaja
200 g sera feta
225 g ciasta filo
100 g masła
2 łyżkiposiekanego koperku
4 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki oliwy oliwek
2 ąbki czosnku
só, pieprz, pół łyżeczki gałki muszkatołowej
przyrzadzanie: W rondlu rogrzać oliwę, wrzucić pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Smażyć na niewielkim ogniu przez ok. 5 minut do miękkości. Dodać opłukany i pozbawiony łodyżek liści szpinak. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz gałkę muszkatałową. Dusić bez przykycia aż straci jędrność (ok. 5 minut). Po ostygnięciu masy dodać pietruszkę, koperek, jaja, rozkruszony ser feta. Doprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.
Masłem wysmarować prostokątną formę do zapiekanek. Dno i brzegi formy wyłożyć ciastem, nałożyć farsz, przykryć drugim płatem ciasta, które skleić brzegami dolną warstwą. Piec w temperaturze ok. 190 stopni przez 40 minut.
uwagi: Zamiast ciasta filo można użyć ciasta francuskiego
dodaj komentarz
twój nick:
twoja opinia:
Szpinak zapiekany fetą
Podwójnie wypiekany suflet trzema serami
Jedyny w swoim rodzaju suflet, podawany zazwyczaj we Francji na obiad w Boże Narodzenie, który może, a wprost powinien opaść - można przygotować go nawet dzień wcześniej
czas: 90 minut
ilosc porcji: 4
skladniki:
6 łyżek masła
4 łyżki mąki
1/2 szklanki mleka
1 szklanka 36 % śmietany
1/2 szklanki kremowego koziego sera
1/4 szklanki sera roquefort
3/4 szklanki sera gruyere
4 jaja
1 białko
przyrzadzanie: 4 łyżki masła rozpuścić w dużym rondlu. Dodać mąkę i zrobić jasną zasmażkę. Zdjąć ognia, wlewać stopniowo mleko i dokładnie wozmieszać. Chwilę podgrzewać, po czym dodać pól szklanki śmietany. Podgrzewać razem przez ok. 3 minuty, ciągle mieszając na niewielkim ogniu. Zdjąć ognia, dodać rozdrobniony kozi ser, wymieszać, a następnie wystudzić.
Jajka rozdzielić na białka i żółtka. Żółtka nieco ubić i dodać do masy. Wymieszać, dodać rozrobniony roquefort oraz pół szklanki stratego na tarce o drobnych oczkach gruyera. Wszystko dokładnie wymieszać. 5 białek ubić odrobiną soli na sztywną pianę i bardzo delikatnie połąc yć masą sufletową. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Cztery niewielkie żaroodporne foremki wysmarować pozostałym masłem. Nakładać masę sufletową, tak aby foremki były wypełnione do 2/3 wysokości. Ręcznikiem papierowym wytrzeć ich brzegi. Suflety piec przez ok. 20 minut w nagrzanym do największej możliwej temperatury piekarniku (najlepiej ok. 300 stopni). Gdy już wyrosną i są lekko brązowawe, wyjąć. W środek każdego sufletu nakładać po łyżeczce śmietany i sera gruyere. Gdy ostygną, ponownie włożyć je do piekarnika i piec ok. 8 - 10 minut. Po upieczeniu delikatnie podważyć i przełożyć na talerze.
uwagi: Podawać sałatkami, najlepiej sosem winegret, np. MIESZANYMI SAŁATAMI Z OCTEM BALSAMICZNYM lub SAŁATĄ W SOSIE WINEGRET
dodaj komentarz
twój nick:
twoja opinia:
Podwójnie wypiekany suflet trzema serami
Dania główne
Tarta ziemniaczana
Pstrąg w maśle czosnkowym
Grillowane warzywa śródziemnomorskie
Patelnia prowansalska
Ziemniaki po hiszpańsku
więcej
kuchnia francuska
Patelnia prowansalska
Ratatouille
Odwrócona tarta Tatin
Tarta cytrynowa
Smażony ser camembert
więcej
newsletter
Jeżeli chcesz otrzymywać newsletter Palcelizac.pl, wpisz powyżej swój adres e-mail
DJMCAktualności Przepisy Słowniczek Od redakcji Kontakt Reklama
© 2003-2007 DJMC gotuje zespół palcelizać zmywa djc przepisy dyktuje cymes cms.
Suflet szpinakowy
Każdy, kto wypróbuje ten przepis stwierdzi, iż nieprawdziwe jest twierdzenie, jakoby suflety były niezwykle trudne do przyrządzenia
czas: 30 minut
ilosc porcji: 4
skladniki: 200 g świeżego szpinaku
20 g mąki
125 ml gorącego mleka
2 duże jaja
40 g sera gruyere
1 dymka
30 g masła
1 łyżka bułki tartej
sól, pieprz, świeżo zmielona gałka muszkatołowa
przyrzadzanie: W rondlu o grubym dnie roztopić 30 g masła, wrzucić posiekaną dymkę i dusić do miękkości. Następnie dodać dokładnie umyte i pozbawione twardych ogonków liście szpinaku. Przyprawić szczyptą soli i smażyć bez przykrycia aż liście zmiękną, a woda odparuje. Zdjąć rondel ognia i odstawić do ostygnięcia.
W drugim rondlu rozgrzać resztę masła, dodać mąkę i smażyć przez 2 minuty. Następnie zdjąć ognia i dolewając stopniowo mleko energicznie mieszać, aby nie powstały grudki. Postawić na ogniu, doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką, wciąż mieszając zagotować, aby gęstniał. Chwilę studzić, po czym dodać żółtka i dokładnie wymieszać.
Ze szpinaku odcisnąć nadmiar wody i drobno posiekać. Do sosu beszamelowego dodać szpinak i 3/4 startego sera, dokładnie wymieszać.
Z białek ubić sztywną pianę i dużą łopatką dodawać do sosu, delikatnie mieszając, aby dokładnie połąc yć. Nakładać do wysmarowanych tłuszczem i wysypanych bułką tartą foremek do zapiekania, wypełniając je do 3/4 wysokości. Na koniec lekko postukać, aby wyrównać masę, posypać wierzchu resztą sera. Papierowym ręcznikiem wytrzeć brzegi foremek i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec przez ok. 15 minut do chwili, gdy suflet wyrośnie i zezłoci się na wierzchu. Podawać natychmiast po wyjęciu piekarnika.
dodaj komentarz
twój nick:
twoja opinia:
Suflet szpinakowy
Dania główne
Tarta ziemniaczana
Pstrąg w maśle czosnkowym
Grillowane warzywa śródziemnomorskie
Patelnia prowansalska
Ziemniaki po hiszpańsku
więcej
kuchnia francuska
Patelnia prowansalska
Ratatouille
Odwrócona tarta Tatin
Tarta cytrynowa
Smażony ser camembert
więcej
newsletter
Jeżeli chcesz otrzymywać newsletter Palcelizac.pl, wpisz powyżej swój adres e-mail
DJMCAktualności Przepisy Słowniczek Od redakcji Kontakt Reklama
© 2003-2007 DJMC gotuje zespół palcelizać zmywa djc przepisy dyktuje cymes cms.
Suflet szpinakowy
Każdy, kto wypróbuje ten przepis stwierdzi, iż nieprawdziwe jest twierdzenie, jakoby suflety były niezwykle trudne do przyrządzenia
czas: 30 minut
ilosc porcji: 4
skladniki: 200 g świeżego szpinaku
20 g mąki
125 ml gorącego mleka
2 duże jaja
40 g sera gruyere
1 dymka
30 g masła
1 łyżka bułki tartej
sól, pieprz, świeżo zmielona gałka muszkatołowa
przyrzadzanie: W rondlu o grubym dnie roztopić 30 g masła, wrzucić posiekaną dymkę i dusić do miękkości. Następnie dodać dokładnie umyte i pozbawione twardych ogonków liście szpinaku. Przyprawić szczyptą soli i smażyć bez przykrycia aż liście zmiękną, a woda odparuje. Zdjąć rondel ognia i odstawić do ostygnięcia.
W drugim rondlu rozgrzać resztę masła, dodać mąkę i smażyć przez 2 minuty. Następnie zdjąć ognia i dolewając stopniowo mleko energicznie mieszać, aby nie powstały grudki. Postawić na ogniu, doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką, wciąż mieszając zagotować, aby gęstniał. Chwilę studzić, po czym dodać żółtka i dokładnie wymieszać.
Ze szpinaku odcisnąć nadmiar wody i drobno posiekać. Do sosu beszamelowego dodać szpinak i 3/4 startego sera, dokładnie wymieszać.
Z białek ubić sztywną pianę i dużą łopatką dodawać do sosu, delikatnie mieszając, aby dokładnie połąc yć. Nakładać do wysmarowanych tłuszczem i wysypanych bułką tartą foremek do zapiekania, wypełniając je do 3/4 wysokości. Na koniec lekko postukać, aby wyrównać masę, posypać wierzchu resztą sera. Papierowym ręcznikiem wytrzeć brzegi foremek i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec przez ok. 15 minut do chwili, gdy suflet wyrośnie i zezłoci się na wierzchu. Podawać natychmiast po wyjęciu piekarnika.
dodaj komentarz
twój nick:
twoja opinia:
Suflet szpinakowy
Sałata lodowa czerwoną fasolą
Sałata lodawa doskonale samkuje e składnikami kojarzącymi się kuchnią meksykańską - czerwoną fasolą, papryką, kukurydzą
czas: 15 minut
ilosc porcji: 6
skladniki: 1 główka sałaty lodowej
po 1 puszce kukurydzy i czerwonej fasoli
mały słoik (250 ml) konserwowej papryki
1 duża czerwona cebula
po 3 łyżki oliwy i octu winnego
sól, pieprz, suszony tymianek
przyrzadzanie: Sałatę umyć, usunąć zniszczone liście. Cienko poszatkować. Paprykę, kukurydzę, fasolę odsąc yć. Paprykę pokroić w cienkie paski, cebulę w kostkę. Z oliwy, octu winnego przygotować sos, który następnie posolić. Wymieszane składniki polać sosem, oprós yć pieprzem i tymiankiem. Wymieszać. Podawać schłodzone.
komentarze
1-10 11 zobacz wszystkiezobacz wszystkie
arleta Potrzebowałam do szkoły i dostałam 6 Świetnie smakuje!      
milo poprę opinie Marty. Da sie zjeść w zachwyt smakowy to ja nie wpadłem.
marta smaczne, bez rewelacji i fajerwerków
mania jest super lodowa i mniam mniam KUL
mietek ewka próbuj przez o kreską lepiej smakuje
ewka11 będe prubować  
Joane a ja wlasnie bede probowala!  
grubasek super
stryga60 robilam. bardzo dobre. dzieki a przepis.
strzyga60 robilam bardzo dobre. dzieki a przepis.
wyswietlono 1-10 11 zobacz wszystkiezobacz wszystkie
dodaj komentarz
twój nick:
twoja opinia:
Sałata lodowa czerwoną fasolą
Sałatki
Sałatka gotowanych pieczarek
Sałatka włoska tuńczyka
Sałatka grecka
Sałatka sycylijska
Sałatka caprese
więcej
newsletter
Jeżeli chcesz otrzymywać newsletter Palcelizac.pl, wpisz powyżej swój adres e-mail
DJMCAktualności Przepisy Słowniczek Od redakcji Kontakt Reklama
© 2003-2007 DJMC gotuje zespół palcelizać zmywa djc przepisy dyktuje cymes cms.
Post został pochwalony 0 razy
|
|